Pedas tak ayat?


Korang tau kan facebook boleh letak statement yang pelbagai mengikut suka pengguna? Apa kalau statement yang dier tengah pikir time tue panas punya? Nak tau la pendapat korang. Yang berikut adalah contoh statement yang aku rasa pedas, tapi kepada mereka yang tertentu je la kot.

1. Kau rasa betol ker cara kau pakai tudung tue?
2. Kau rasa kan, cara kau pakai tudung tue memenuhi tujuan asal ko pakai tudung ker tak?
3. Kenapa la orang yang isap rokok nie tak mati-mati lagi? Lagi-lagi yang tua...

Adui x dpt nak pikir lagi r. Susah gak ek nak pikir ayat-ayat pedas, tapi selalu jer nampak kat statement orang. Rasanya, statement diorang nie untuk sedarkan orang ker sekadar mengutuk?

So post kali nie meminta pendapat anda sebagai pengguna internet. TQ. Jangan terasa =p


7 text messages:

a.d. said...

bukan menyedarkan tapi memang ingin menyakitkan hati orang kot...

i M a Z a i M i said...

it is all depends on the users nak gunakan benda ni secara baik ataupun tak :D

**PriNciPLe_AmZy** said...

Mungkin nak tegur tapi teguran secara tak berhikman....terlalu direct...teguran yang macam ni selalunya tak berkesan sebab manusia ni kalau kena ayat2 pedas dan rasa 'dipaksa' buat sesuatu dia akan melenting terus tak nak buat (berkemungkinan sesetengahnye). Jadi, kalau nak tegur, biarlah secara berhemah...sekian =)

My Heart said...

bergantung kepada si pembaca, if menyedarkan Alhamdulillah...if not, mungkin kedua2 belah pihak perlu berfikir, adakak kita yang susah menerima teguran atau teguran itu dirasakan terlalu direct...fikir2kan...

Mr.Chenta said...

senang kata...
orang melayu sekarang bodoh !
dah kutuk pun tak mau berubah !

bila dah terjadi sesuatu
kerajaan yang disalahkan~~

bila dah terjadi sesuatu
keluarlah kata2 "kita sepatutnya~~"

bila dah terjadi sesuatu
keluarlah kata2 "inilah balasan tuhan"

bila dah terjadi sesuatu
ini dan itu diwajibkan

tak pernah atau tak bolehkah kita berfikir..tindakan kita ini mendatangkan kesan apa?

sebagai contoh
kalau kita tegur perempuan suruh pakai tudung..
ada yang jawab..pakai tudung ni kene ikhlas..

BODOH PUNYA JAWAPAN
Pakai tudung tu wajib !
Ikhlas atau tak kene pakai !

Mcm tu tayah la sembahyang kalau tak ikhlas

dan satu lagi
membazir duit kat rokok macho
harga petrol naik habis kecoh
harga makanan naik kecoh

tapi harga pelacur naik
no prob beb
layan~~

tegur salah
tak tegur lagi salah
sbb Islam suruh kita menegur benda yang salah

renung2kan
selamat beramal ;)

by the way
nice blog ;)

pjoe said...

Persoalannya statement diorang nie untuk sedarkan orang ker sekadar mengutuk?

Bg aku apa yg perlu dikutuk boleh dikutuk. Kita digalakan untuk mengutuk perkara terkutuk. Kalau x kutuk karang x sedar diri lak org yg dikutuk. Walau pedas n pahit untuk ditelan kena telan gak...

Tp klu kt nk jd agen perubah perlu berhemah dalam menegur...

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@a.d.: Tapi bila hati dia sakit, dia sedar x agaknya?

@i m a: Kalau kita tegur tue selalunye untuk kebaikan kowt...tapi kalau dia terasa tue baik tak? =p

@ecah: Setuju, If we go blunt, orang tu akan ada psikologi cam kiter 'suruh' dia buat camtu kan? Tapi kadang2 kalo ckp elok2, bknnyer dier endah kan? =3

@atiqah: Hmm boleh jer nak difikir-fikirkan, tapi takut bila dah buat keputusan terlambat >_< insyallah x...

@Mr. Chenta: *wah nama* haha rupenyer anda adalah senior saya~! *salute* WARGH~ PODAS~! tapi ada realitinya juga.

Masalahnya, macamana nak bagi diorang nampak apa yang kita nampak. Kita keluar air liur nasihat 30gelen pon, tak tentu lagi diorang gerak kan?

Btw thx for the feedback! ^_^

@pjoe: Ada sesetengah yang provokasi, tetapi ramai juga yang kasi info(nasihat).

Haaa, cmane kita nak sedarkan diorang yang kutukan kita bukan sekadar teguran, tapi rasa concern kita pada dia?

To all: Mekaseh korang~!!! ^_^

twatter

follow.me.k, i'll follow u later =)

wat.u.missed

chocolates...

BLOGGER TIPS BlogMalaysia.com