Result Teruk...siapa yang nak dipersalahkan?


Pic dari Google.com

Siapa yang sebenarnya memegang pena anda bila menjawab peperiksaan? Diri sendiri atau sesuatu yang tidak disangka?
Mungkin penulis ini pun entiti yang tidak dikenalpasti kewujudannya, tetapi masih makhluk tuhan di alam yang nyata ini. Ini kisah aku...
Jujur je la, sem lepas result aku memang teruk. Tak tau nak persalahkan siapa kecuali diri sendiri. Tapi kadang-kadang aku merenung dan terfikir: "Study ada, latihan ada, group discussion ada dan pergi kelas pon ada," jadi apa yang salah? Adakah haluan yang aku pijak ini bukan untuk aku? Tak mungkin la kan, tu maknanyer tak redho dengan ketentuan Ilahi.
Siapa yang jawab exam haritu? Aku ker, orang lain?
Siapa yang jawab exam haritu? Aku ker, orang lain? Mestilah aku, dan aku yang dikenali buat persiapan. Kenapa aku bunyi macam tak bersyukur tak menerima GB? Sepatutnya aku mengucapkan Alhamdulillah dan lafaz syukur selagi mampu menyambung pengajian aku, biarpun mengambil masa yang lebih sedikit berbanding rakan aku.

Alhamdulillah, syukur nikmat untuk terus belajar dikurniakan lagi. Mungkin ujian aku telah diperberatkan lagi untuk menguji jiwa aku sebagai seorang khalifah bukan sahaja dari segi fizikal, tetapi mental.

Adakah mental aku akan mengalah? Pengecutlah aku kalau aku menilik masa depan aku dengan pengakhiran yang suram. Sepatutnya aku positif dan proaktif!

Takpe, yang perlu ulang akan aku ulang...biar puas berjuang, bukan gembira mengalah.

Masuk waktu asar. Jom solat.

10 text messages:

aDyLLa OmaR said...

jadikan kegagalan lalu sebagai perangsang utk terus berjaya~

all the best~
=)

b Ee La tH i Ra said...

failure in exam is not the end of the world man.......
chill :)

A.D. said...

exam is not everything..the real world doesn't lean on exams..cheers. :)

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@adila: Insyallah~ mekaseyh! =)

@bell: Huhu tengah chill :) Thx~

@A.D: True true~ thx dude!

rubi said...

hoho.. nice quote A.D

aku? dunia tak adil. apa hal plak UPSR n PMR nak mansuh?

wani kosmate ko..=p said...

go pa'an..you can do it..jgn mengalah..usaha lg k..ko bley..=)..

Anonymous said...

id ko nak ko study benda lain. tapi ego tak bagi. ko patut belajar ethical hacking. hahaa

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@rubi: Huhuhu tu r~ So nanti ko xyahla expect anak ko dapat 10-20 A+ kowt =p

@wani kosmateku: Mekaseh wani! ^_^

@anon yang aku dapat agak sape: Yela da dpt id cmni T_T. Xdehal nyer~ t masuk hack competition UiTM ye hahahaa~

Anonymous said...

haha, bagi email. nanti saya bagi slaid course ethical hacking.

Fær.han/Unown F/Gyan said...

Muahahaha~ ok2~ eh bkn email aku ada kat blogger id ak ker? pokedexteny@gmail.com

twatter

follow.me.k, i'll follow u later =)

wat.u.missed

chocolates...

BLOGGER TIPS BlogMalaysia.com