Ada berkat ke apa yang aku buat? Tapi best~


Feels good using it, doesn't it?
Kita semua tau lagu Maher Zain ada lirik-lirik berbentuk memuji keagungan Allah kan, so ada berkat la kalo kita dengar dan hayati kan? Ape kalau yang kita dengar tu daripada pirated copy or yang kita download?
Salam korang. Selama ni kan, Faer blogging-blogging, tetibe tersentak fikiran yang jatuh ke riba: Ada berkat ke ye apa yang aku buat ni? Atau dapat sebaliknya? Actually it's about my softwares. Mainly because most of my tools are from *ehem-ehem* source.

I mean, for my assignments i used Microsoft Office ofcourse, tapi yang *ehem-ehem* copy la kan. So are my flash apps made using *ehem-ehem* copy of Adobe Flash CS3. Buat webpage guna *ehem-ehem* copy of Adobe Dreamweaver. Lagi-lagi graphic works yang selalu memerlukan bantuan Adobe Photoshop CS3 version *ehem-ehem*. Buat video guna *ehem-ehem* copy of Sony Vegas, sound editing guna *ehem-ehem* copy nyer SoundForge. Bukan tu jer, game ofcoz la *ehem-ehem*, from PC games, to PS2 games, to wii games, to NDS games, to phone games. Operating system...

Pastu distribute kat hamba-hamba Allah yang lain. Silap-silap kalo tak kawal diri, tah-tah Al-Quran nyer software pown Faer download skali version *ehem-ehem*. Ada berkat ke agaknya cek-cek Nuffnang yang Faer dapat kalo camtu ek? Lagi-lagi markah assignment yang Faer dapat. Haish...

Maybe pengetahuan Faer tentang agama cetek, tetapi rasanya kalo kita guna apape yang diperolehi menggunakan cara yang tidak halal, haramla hukumnya kan? Mintak pandangan korang. Tapi seronok kan download then trus gune :)

10 text messages:

dyll said...

perlu rujuk pada yg pakar mungkin.
haihh~ aku pun sama. guna software yg 'ehem2' jugak. heh.

**PriNciPLe_AmZy** said...

Hurmm....pada logiknya haram tapi melihat dari sudut lainnya, kalau kita guna utk diri sendiri, still jatuh haram tapi kita takdela dapat "wang tambahan" daripd orang lain...yeaaa!!! hahaha

Kita beli barang cetak rompak kita bersalah kepada owner yang mengerah keringat dan otak utk mencipta bahan tersebut tetapi kalau owner meletakkan harga yang tidak munasabah macam mana pulak hukumnya tu yea???

Apa2pun, salah tetap salah! Jadi fikir2kanlah...

p/s : Heeee, selalu gakla tgk movie free yg dapat dari kengkawan and also lagu2 ... and also software kekadang tu... *pelan2 mengundurkan diri =p

i M a Z a i M i said...

berat gak isu ni ea...err...tibe2 rase sakit tekak..ehem ehem...:D

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@dyla: huhu tu la, nak kena carik ustaz al-kulliyah ni gamaknye ~_~
Hehe sama2 la kita ber'ehem2' :p

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@ecah: huhu kegunaan ntuk diri sendiri tu bkn ntuk mendapat wang tambahan ek? :p Huhu tu la, kalo ak bwat program pastu kena pirate, bengang la gak kowt...
p/s: eh kenapa mengundurkan diri? Reverse mcm kete ek? :>

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@ima: huhu tetiber berat sket bahu bila akal terpikir hal nie~ *ada kaitan ek akal ngan bahu? :p* Sakit tekak? Ko bnyk hepi sgt kowt time tgk VD~ eh ko dload gak kan? :p

Anonymous said...

yasmin ahmad pernah ulas tentang isu cetak rompak, "hoarding an information is far more immoral than stealing from greedy people".

dan, kita hidup dalam sistem ekonomi kapitalis. semua ada surplus value.

AwoL said...

masih menggunakan CS3? hahahaha
awat hang xgne adobe creative suit 5 master collection? all in one lor..
^_^
ntah r.. gne yg *ehem-ehem* ramai kata nnt de virus/spyware/ilang privacy etc.. padahal hampir semua *ehem-ehem* adalah full copy...
xbox pun *ehem-ehem* gak kot.. kalo x.. xde spe nk beli.. hahahaha

ilang tpb, pe lagi makne snailmyx utk kite selain utk bukak fb?
tul x?huhuhu

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@anon: So is information supposed to be free? Surplus value is everywhere, follow or not?

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@awol: hehe actually da install lame dah, just malas nak gne coz brush, pattern texture sumer dalam CS3 nyer folder, malas nak transfer, banyak dowh~ :p Lagipon, so far ak blum kena gne sgt CS5 tuh, just keeping la dlu.
Ahahahah ehem2 mmg full pown, just some dah kena fix/crack/mod so tht xyah register. Hehe xbox jgn ckp r.
Ilang tpb xper, bnyk lg source direct~ :p

twatter

follow.me.k, i'll follow u later =)

wat.u.missed

chocolates...

BLOGGER TIPS BlogMalaysia.com