I baked Cookies :|)


Click on any single box to enlarge it's photo.
Selamat Hari Ke-21 Berpuasa~ Amacam puasa? Best? :P Anyhow, here's my try on baking chocolate chips cookie. Not really succesful, but still edible and tidak menyebabkan sakit perut~ Wahaha! Nampak sangat dah lama tak masuk dapur~ Baru buat 1 batch dah penat...

The not so secret recipe
• 3/4 cup sugar
• 3/4 cup packed brown sugar *forgot to add into this dough ~_~*
• 1 cup butter, softened *na gne stongkol terus pown ok jer :P*
• 2 large eggs,beaten
• 1 teaspoon vanilla extract
• 2 1/4 cups all-purpose flour
• 1 teaspoon baking soda
• 3/4 teaspoon salt *tidak diperlukan sekiranya butter yang korang guna dah ada garam*
• 2 cups semisweet chocolate chips *lagi banyak lagi best*
• if desired, 1 cup chopped pecans, or chopped walnuts

  1. Preheat oven to 135-degrees-Farenheit @ 190-degrees-celcius *betol kowt*
  2. Mix sugar, brown sugar, butter, vanilla and eggs in a large bowl by hand or by machine. Stir in flour, baking soda, and salt. Kacau-kacau sampai adunan jadi pejal dan sebati.
  3. Pastu tambahla kacang, choc chips, oreo, etc etc ikut citarasa anda dan kacau masuk dalam adunan sampai sebati.
  4. Bila nak tuang masuk dulang, sapu mentega kat dulang dulu ye, pastu setiap adunan yang korang cubit biarlah tak terlalu besar dan tidak disusun terlalu rapat kerana ia akan kembang, kalo dekat sangat nanti bergabung pulak.
  5. Kalau nak lagi best, masukkan dulu adunan yang dah diletakkan dalam dulang tu masuk dalam peti ais selama sejam @ sehari, baru bakar. *taktau la nape, dah tips orang bagi, makin sedap kowt* :P
  6. Masukkan dalam ketuhar antara 8-10 minit, or sampai kaler dia macam choc chip kat kedai :) Then bila keluarkan dari oven, biar sejuk dulu pasal tekstur cookie time panas adalah lem-bik dan senang pecah, lagi-lagi jika saiz setiap cookie adalah besar.
  7. Dan last sekali, tengok gambar kat atas tu yang paling bawah, belah kanan, itu adalah akibat terlupa nak keluarkan cookie daripada oven ~_~ Nasib bek selamat daripada jadi arang~
Selamat Mencuba *kalo berani* :D
pic01 pic02 pic03 pic04 pic05 pic06 pic07 pic08 pic09

12 text messages:

Asyraf Azizan said...

wohhooo nmpk cedappp

miramalek said...

wahhh~~ kire berani lah tue~~ nnt bawak UPM k~~~ hehehe

aDyLLa OmaR said...

wollaweiii!

i M a Z a i M i said...

WOW! r u baking cookies? seriously??

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@lehe: hehe memang sedap~ tapi kurang manis, lupa nak masukkan gula perang >_<

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@mira: hahaha~ buat 1 batch jer~ insyallah b4 blek buat lg :D

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@dyla: laweilawei~ :D

Fær.han/Unown F/Gyan said...

@ima: hehe thanks ima :) Dah lama tak sentuh oven sejak sem lepas :|

Jue said...

Mcm sdap je..tp cuma krg manis je kan hihi..xpe2. Cuba lg. Usaha itu 'escalator' kjayaan. Chewah!

Wa hr tu beli paket sgera buat cake hihi

Fær.han/Unown F/Gyan said...

Huhu tahu pown kurang manis~ *bagi bintang* Usaha akan ditambah, thanks!

Hehe dulu pnah try gak guna segera, tapi tah nape, kek tak naik! Ergh! :P

Miss Ann ~♥ said...

those resipi r like mine...klu xmo tlalu leper ble dh bakar, tambah tepung lagi...then letak walnut & hazel lg yummy! nk tmbh nuts, leh letak macadmia.. ^_^ *dah habiskan sebotol cookies yg dbuat sendiri ^_^*

Fær.han/Unown F/Gyan said...

Owh~ adik saya kata, kalo tambah lebey tepung, nanti jadi macam kek~ Huhuhu~ Tapi kalo letak lebih hazel ngan walnut tu akan dipertimbangkan :P

twatter

follow.me.k, i'll follow u later =)

wat.u.missed

chocolates...

BLOGGER TIPS BlogMalaysia.com