[Tutorial|Software] Jom belajar main piano~ :P

Piano itu mudah~ RAWR :3
Okay, so harini, actually takdela Faer nak ajar korang macamana nak main piano :P Kaedah nie amat sesuai la untuk sesiapa yang takda masa nak blaja baca notes ngan key piano yang mungkin mengambil masa yang banyak. Anda hanya perlukan 1 piano, 1 pc/laptop, sambungan internet dan kesabaran :)


Okayla, straight to the point, nama software yang akan digunakan adalah Synthesia, yang dulu namanya Piano Hero. Dengan Synthesia, korang bolehlah download mana-mana *insyallah* MIDI file daripada internet dan loadkan pada software nie.

Kemuadian, software ini akan paparkan "panduan" kekunci yang patut anda mainkan bagi sesebuah lagu itu macam ala-ala Guitar Hero. Bukan itu saja, anda juga boleh slowkan kelajuan lagu tersebut kalau tak dapat nak catch up dengan kelajuan sebenar lagu tu. So bolehla belajar slow-slow :D

So berikut adalah beberapa contoh lagu popular yang anda boleh cuba main lepas install :3
Katy Perry - The One That Got Away

Download MIDI *a bit different but the same thing :D*

Chrono Cross - Time Scar (Game PS1)

Download MIDI

And here's a few more for you guys to cuba-cuba :P *right-click & save*
Adele - Someone Like You
Gym Class Heroes - Stereo Hearts
Or just find more here LINK

Haha, did i get your attention? So jom la cuba DOWNLOAD and cuba main :D Manala tau korang ada bakat terpendam untuk main piano~
Langkah Menggunakan Synthesia

Time install tu tekan je la next next next sampai finish :)

One more thing, jangan risau ye kalo korang tak dapat download MIDI dalam link kat atas nie, sebab dalam installer dia dah ada banyak sample untuk korang cuba and also, kalau korang takda piano, it's ok. Korang boleh main guna keyboard PC/laptop korang~ :D

Also, kalo korang punya MIDI tu ada instrumen lain tengah play, korang boleh tukar setting dia supaya samada senyapkan bunyi instrumen tersebut, tukar dengan alat lain dan lain-lain :9


Selamat Membuat Bising! :D

P/s: Faer tidak bertanggungjawab kalau keyboard laptop korang hancur sebab terlalu rajin berlatih :D
P/s1:Also, ini hanyalah simulasi, so maybe nanti adala 1%-5% tak berapa sama ngan real piano :P
P/s2: Huhu akhirnya dapat ilham nak tulis something kat page yang berhabuk kini :3
DOWNLOAD Synthesia [Official]|[Unofficial Link]

0 text messages:

twatter

follow.me.k, i'll follow u later =)

wat.u.missed

chocolates...

BLOGGER TIPS BlogMalaysia.com