10 Menda Yang Patut Ada Dalam PC Anda Dari Day One!


Dewasa kini, *wah~!* ramai kanak-kanak sudah berupaya untuk memiliki sebuah laptop atau desktop. Adalah tidak asing lagi bagi mereka perkara-perakara seperti Facebook, Twitter, Redtube, Youtube, Google dan Yahoo pelbagai lagi.

Namun begitu, masih terdapat kecacatan apabila aplikasi yang mahir digunakan malah penting *selain Internet Explorer* tidak diambil berat oleh segelintir masyarakat muda hari ini seperti word processor, codec pack dan bit torrent. Maka, hari ini Faer akan membentangkan 10 Menda Yang Patut Ada Dalam PC Anda Dari Day One!

  • Office Programs

    Ini mungkin merupakan antara program yang paling penting dalam hidup anda sekiranya anda perlu membuat, mem-present, men-organize dan menghantar perkara bertaip seperti spread sheets, laporan dan mungkin presentation. Selalunya program ini datang sekali bersama PC baru anda. Kalau takda, pandai-pandai la cari ok dan carilah awal-awal, bukannya bila nak buat presentation baru Google menda ni :)

    Just incase anda tak tau, yang selalu dicari dan digunakan adalah Microsoft Office (kena bayar kalo nak yang ori.) Manakala, yang tidak berapa diketahui masyarakat tapi free adalah Open Office! Kedua-dua jenis kumpulan software ni lebih kurang je sebenarnya. Both menyediakan basic software untuk korang boleh guna sampailah mati keje nanti *unless anda download Microsoft Office 60-day Trial, then no*

  • Internet Browser SELAIN Internet Explorer

    Yes, anda telah membaca teks diatas dengan betul, SELAIN Internet Explorer. Come on people, kat dunia nie banyak lagi browser yang lagi laju, lagi cantik, lagi smooth, lagi best, like Google Chrome, Firefox, Safari, Opera etc etc. Bebaskanlah diri anda daripada IE kecuali terpaksa menggunakannya atas sebab-sebab tertentu.

  • Codecs

    Jikalau anda telah memiliki sebuah PC, chances are @ berkemungkinan besar, anda akan menggunakannya untuk menonton video yang telah dicopy, didownload ataupun dikongsi bersama rakan anda. Ia mungkin berformat AVI, MP4, FLV, MKV dan sebagainya. Malangnya jika PC anda tidak mempunyai codec yang bersesuaian dengan format yang digunakan, anda tidak mungkin menikmati media yang anda dapat itu. Maka, downloadlah sekurang-kurangnya sebuah codec pack seperti K-Lite, CCCP, Matroska dan lain-lain. *actually tak sure pasal Matroska pack tu :P*

  • Winzip/Winrar/7zip

    Yes people, Winzip, Winrar or 7zip. Kenapa mendealah nie penting? Sebab kebanyakan fail yang anda download berkemungkinan tinggi disimpan dalam bentuk "compressed". Maka dengan itu, anda memerlukan program yang boleh meng-"uncompress"-kan fail-fail tersebut untuk menggunakan isinya. Amatlah berguna bagi fail yang berformat .zip, .rar, .7z dan sebagainya. Juga berguna kalau anda nak sambungkan fail-fail yang telah diceraikan.

  • Picasa

    Well untuk software nie, ia sebenarnya cukup sesuai untuk menolong anda menyusun khazanah gambar yang beribu-ribu didalam PC anda. Picasa bukan sahaja berfungsi sebagai pemapar imej, malah boleh digunakan untuk membuat pembaikan kecil pada foto-foto anda dan juga boleh uploadkan gambar tersebut kedalam cloud storage Google anda.

  • Torrent Client

    Dalam terma Layman, Torrent merupakan peti harta karun anda untuk mencari pelbagai bahan tontonan dan apa sahaja media tidak kira format yang anda cari. Anda hanya perlu install salah satu torrent client yang pelbagai diluar sana seperti BitComet, Bit Torrent, Micro/U Torrent dan lain-lain. Kemudian, cari sebuah *atau beberapa* torrent file yang anda ingin gunakan, dan loadkan pada software tersebut dan akhirnya tunggu fail tersebut habis didownload. Mudah bukan?

  • Autorun Eater

    Hmm...sebenarnya bahagian ni taklah terlalu penting tetapi Faer akan explain juga just for knowledge. Katakanlah anda sedang menggunakan pendrive rakan anda, tentu anda tidak pasti kandungan pendrive tersebut kan? Mungkin ada spyware ataupun fail-fail yang berkemungkinan besar mengandungi virus dan bakteria yang mungkin akan bertindak sebaik sahaja pendrive tersebut dicucuk kedalam sistem anda melalui arahan autorun. Maka, fungsi Autorun Eater adalah untuk menahan ataupun menyekat autorun tersebut daripada berfungsi sebaik sahaja pendrive tersebut digunakan. Antara contoh mudah Autorun Eater adalah Autorun Eater dan erm...yg tu je kot :P

  • Antivirus

    Anti-Birus. Rasanya bahagian ini tidak perlulah diceritakan panjang melebar kan? Anda semua tentu tahu apa itu antivirus kan? So Faer hanya akan mencadangkan beberapa jenis anti-virus yang boleh anda cuba, free je pown: Avira, AVG, dan Microsoft Security Essentials. Ada banyak jer antivirus software ni sebenarnya, terpulanglah pada korang nak cuba yang mana, asalkan ada.

  • PDF Readers

    Well, ini selalunya diperlukan oleh golongan yang suka membaca nota-nota yang telah disimpan dalam format PDF. Contohnya nota lecture, manual sesuatu produk dan online magazine. Marilah bersemuka dengannya (lets face it), jika anda menggunakan komputer, sebahagian besar bahan bacaan offline anda akan berformat PDF, bukan .word dan sebagainya bukan? Antara program yang disyorkan adalah Foxit Reader dan Adobe Reader.

  • CCleaner

    I'm actually not entirely sure what this software does actually. Memang tak pasti pun fungsi dia 100%, tapi saya guna jugak kerana ia memberikan beberapa kebaikan seperti: memudahkan proses pembuangan sisa temporary web-content yang dah bergigabait, bersarang dan beranak-pinak dalam PC, boleh melaporkan fail-fail atau Registry yang bermasalah didalam PC anda dan juga memudahkan kerja-kerja optimization dan organization software anda. Owh dan ia juga boleh menolong anda melajukan *sedikit* sistem anda melalui beberapa langkah yang mudah. CCleaner


  • P/s: Drivers tidak termasuk ok, tu korang kena cari sendiri :D
  • P/s2: Sorila ye kalo kebanyakan program ni korang dah kenal. Kalo ada program yang korang rasa penting untuk PC yang baru dirasmikan, bagitau la dalam komen ok :D
  • 8 text messages:

    Farie said...

    Saya tidak mempunyai microsoft tapi kingsoft. skang dah expired.! sobs.

    dan sesungguhnya saya tidak pandai menjaga PC.. antivirus pun takde! T_T

    Fær.han/Unown F/Gyan said...

    @Farie: Haha guna je la Microsoft Security Essentials, takda expiry date dan percuma :D

    Nak jaga PC nie sng jer senanyer, cuma kena berkala :)

    Anonymous said...

    For noob meh?hahaha..internet explorer bkn kt windows 95 je ke

    Awol

    Kudut said...

    kalo aku yg perlu ada adalah Tuneup utilities, haha.

    Fær.han/Unown F/Gyan said...

    @awol: weh dulu time Win95 aku gne Netscape wooo~ lajuuuu :D

    Fær.han/Unown F/Gyan said...

    @Kudut: aik, PC baru rasmikan pown nak gne TuneUp Utilities ke? :P Haha tapi ok gak cadangan anda~

    Try UrSins said...

    Patot ade gak kerja2 membackup..hehe..lg sng klu ade system restore factory..xyah nk format2 lg klu system crash..p restore je..hehe..

    Saya orang Sabah bah!! said...

    Info yang berguna teman..Thanks..hehe :D Mesti dan wajib ada 10 perkara ini.

    bayausbh.blogspot.com

    twatter

    follow.me.k, i'll follow u later =)

    wat.u.missed

    chocolates...

    BLOGGER TIPS BlogMalaysia.com